Menüü

Uudised

Eesti-Läti programm tähistab piiriülest koostööd reedel Valga raudteejaamas

00:00 21.11.2014

Eesti-Läti piiriülese koostöö programm tähistab reedel, 21. novembril Valga raudteejaamas programmiperioodi 2007-2013 lõppemist ning vaatab tagasi selle aja jooksul tehtud projektidele.

Sõna saavad nii eestlased kui lätlased, kes viimaste aastate jooksul aktiivselt Eesti-Läti sillaehitajatena tegutsenud ning esmakordselt näidatakse animatsioone, mis mõne minutiga kogu Eesti-Läti programmi kokku võtavad. Samuti tuleb juttu sellest, milline näeb välja järgmine Eesti-Läti programm. Ettekandeid saab kuulda nii eesti kui läti keeles, sealjuures kaks esinejat - Janis Prangels ja Contra - räägivad oma koostööst naaberrahvaga kakskeelselt. Üritusel saab sõna ka siseminister Hanno Pevkur, Edgars Tavars Läti keskkonnakaitse ja regionaalarengu ministeeriumist ning Valga linnapea Kalev Härk ja Valka linnapea Vents Armands Krauklis.

Samuti tutvustatakse vastvalminud raamatut „Eesti-Läti lood", milles on iga Eesti-Läti koostööprojekti kohta üks lugu. Kokku 67 tükki. Kuid see raamat pole projektidest, vaid tublidest inimestest, kes Eesti-Läti koostöö endale südameasjaks võtnud. Lugude autoriteks on kaheksa Eesti ja Läti ajakirjanikku ning rohked fotod on tehtud just selle raamatu jaoks Eesti ja Läti fotograafide poolt.
Valga raudteejaam on programmi jaoks sümboolse tähendusega. Tegu on ainsa Eesti-Läti kaksiklinnaga, kellel on pikk ajalugu koostööst. Lisaks on Valga raudteejaam täna ainus piiriäärne punkt, kus kohtuvad mõlema riigi rongid. Ürituse nimi „Vahepeatuse tähistamine" tuleneb sellest, et nagu programmiperioodidel on väike vaheetapp, kus kokkuvõtteid teha, on ka rongijaamad vahepeatused ja kohtumispaigad, kus saadakse kokku ja kust minnakse edasi. Jaamahoone on osaliselt renoveeritud Eesti-Läti programmi toetusega, osalejad saavad aga näha ka kõrvalsaale, mis on praegusel renoveerimata kujul autentsed ja ehedad. Needki sümboliseerivad justkui vaheetappi vana ja uue vahel ning annavad inimestele võimaluse kogeda erinevaid ajastuid, mis on jaamahoonet puudutanud.
Eesti-Läti programmi rahastab Euroopa Regionaalarengu ning eelmisel perioodil jagati toetusi ligi 36 miljoni euro eest.

Kogu programmiga saab tutvuda siin: http://www.estlat.eu/eesti-lati-programmi-vahepeatuse-tahistamine

Valga Linnavalitsuse eestvedamisel toimub peale Eesti - Läti programmi vahepeatuse tähistamist jaamahoones ka kõigile avatud tasuta õhtune programm:

  • kell 19 esinevad Valga ansamblid ja muusikakooli noortekoor
  • kell 20 toimub rahvusvahelise lühifilmide festivali eriseanss Sleepwalkers

Gea Kammer
Joint Technical Secretariat, Estonia - Latvia Programme
Phone: +372 737 7232
Mobile: +372 564 70 802
Email: gea.kammer@estlat.eu

 

Tagasi