Menüü

Uudised

Valga Linnavalitsuse korralisel istungil 20. mail

00:00 24.05.2015

Valga Linnavalitsuse korralisel istungil 20. mail oli arutlusel 17 eelnõud.

Majandusküsimustes otsustas linnavalitsus

  • Anda otsustuskorras tasuta kasutusse Pedeli virgestusala rannahooajal perioodil 1. juuni kuni 31. august 2015 Segway teenuse osutamiseks.
  • Eraldada 960 eurot projekti „Kungla tänava kunstmuruväljaku olmehoone osaline renoveerimine" eriosa projektide ettevalmistamise kulude katteks.
  • Eraldada investeeringuteks 2365 eurot lasteaiale Pääsuke turvavalgustuse nõuetele vastavusse viimiseks ning 3990 eurot lasteaiale Buratino Pöialpoisi ja Sajajalgse rühma viiva sissepääsu renoveerimiseks.
  • Eraldada reservfondist 404 eurot Valga Muusikakoolile noodipultide soetamiseks ning 610 eurot linnamajandusametile metsa majandamiseks metsarajakaamerate soetamiseks.
  • Kinnitada AS Valga Vesi 2014. aasta majandusaasta aruande ning suunata 2014. aasta puhaskasum summas 1 332 701 eurot jaotamata kasumiks.
  • Kinnitada AS Valga Haigla 2014. aasta majandusaasta aruande ning jaotada 2014. aasta puhaskasumi summas 24 610 eurot, eraldades kohustuslikku reservfondi 1/20 puhaskasumist 1230,50 eurot ja jaotamata kasumiks 23 379,50 eurot.

Haridus- ja kultuuriküsimustes otsustas linnavalitsus

  • Anda loa Valga Kultuuri- ja Huvialakeskusele ajavahemikus 3. kuni 7. juuni ning 11. juuni Valga linna eri paigus Valga-Valka kaksiklinnade festivali „Helisev Liivimaa" raames erinevate vabaõhtu sündmuste korraldamiseks.
  • Anda loa SA-le VIKP 23. mail 2015 Rahvusvahelise vanavara ja käsitöö laada korraldamiseks aadressil Pikk tn 16a Valgas.
  • Võimaldada vabastuse Valga Maavalitsusele Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuse ruumide üüri ning inventari rendi eest makstavast summast 75% ulatuses seoses 29. mail 2015 ovaalsaalis toimuva tänuüritusega parimatele koolilõpetajatele.
  • Määrata Valga Gümnaasiumi direktori vabaneva ametikoha täitmiseks kuulutatud konkursi läbiviimiseks moodustatud konkursikomisjoni haridus- ja teadusministeeriumi esindajale asendusliikme.

Linnavalitsuse töökorraldust puudutavates küsimustes otsustas linnavalitsus

  • Teha Valga Linnavalitsuse kantselei teenistuskohtade koosseisus muudatuse, kaotades 1. juunist 2015 registripidaja ametikoha ning luues 1. juunist 2015 kantseleispetsialisti ametikoha.

Valga Linnavolikogu istungile suunati 2 määruse ja 5 otsuse eelnõud

  • Otsuse „Volituse andmine aktsiaseltsile Valga Haigla haigla võrgustumise läbirääkimiste pidamiseks võimalike koostööpartneritega" eelnõu
    Eelnõuga soovitakse taotleda volikogult volitus aktsiaseltsile Valga Haigla haigla võrgustumise läbirääkimiste pidamiseks võimalike koostööpartneritega.
    Haigla peamine eesmärk on tagada patsientidele kvaliteetne arstiabi. Olemaks jätkusuutlik ning hea kättesaadavusega tervishoiuteenuse pakkuja, on vajalik silmas pidada riiklikult dokumendis „Eesti tervishoiu arengusuunad aastani 2020" määratletud üldisi arengusuundi ja neist lähtuvalt Valga haigla võimalusi ning vajadusi. Valga haigla jaoks on oluline säilitada üldhaigla võimekus.
    Jälgides arengusuundi Eesti tervishoius, on üheks jätkusuutliku kvaliteetse arstiabi kättesaadavuse tagamise võimaluseks optimaalsete toimimiskuludega osalemine haiglate võrgustumisel pädevuskeskustega. Valga haigla tegutsemise eesmärk on jätkuvalt pakkuda haigla teeninduspiirkonnas kvaliteetset eriarstiabi läbi võrgustumise saadud täiendavate investeeringute, läbi koostöö pädevuskeskusega ning läbi võrgustumisega kaasneva tuntuse ja maine tõusu.
  • Otsuse „Aktsiaseltsi Valga Haigla põhikirja muutmine" eelnõu
    Käesoleval ajal on haigla nõukogu lubatud suurus põhikirja alusel 3 kuni 7 liiget ja täidetud on 7 kohta. Volikogu otsuse eelnõuga soovitakse suurendada nõukogu liikmete arvu 2 liikme võrra 9 liikmeni.
    Nimetatud muudatuse põhjuseks on asjaolu, et juhul, kui Valga linn haigla omanikuna otsustab võrgustumise kasuks, oleks sujuva ülemineku huvides ning lisakompetentsi saamiseks mõistlik kaasata pädevuskeskuse esindaja haigla juhtimisse võimalikult varases etapis. Üheks mooduseks seda teha on suurendada nõukogu liikmete arvu.
  • Määruse „Toimetulekutoetuse arvestamisel arvesse võetavate eluruumi alaliste kulude piirmäärade kehtestamine" eelnõu
    Tulenevalt asjaolust, et Riigikogu võttis 19. novembril 2014. a vastu sotsiaalhoolekande seaduse, tööturuteenuste ja -toetuste seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse, mille tulemusena jõustuvad käesoleva aasta 1. juunil sotsiaalhoolekande seaduses (SHS) kaks toimetulekutoetuse määramist käsitlevat muudatust, on kohaliku omavalitsuse volikogul vajalik muuta määrust, millega kehtestatakse toimetulekutoetuse määramisel arvesse võetavate eluruumi alaliste kulude piirmäärad. Seejuures tuleb uuele lisanduvale kululiigile ehk korterelamu renoveerimiseks võetud laenu tagasimaksele kehtestada sarnaselt üürile ning korterelamu haldamise kulule piirmäär vastavalt eluruumi pinnale ehk eurot/m² kohta ning muuta kulude sõnastust vastavalt 1. juunist jõustuvale SHS § 22² lõikes 6 sisalduvatele eluruumi alaliste kulude sõnastustele.
    Kehtestatavad piirmäärad peavad jätkuvalt vastama SHS § 22² lõikes 5 sätestatule ehk tagama inimväärse äraelamise.
  • Otsuse „Omafinantseeringu garanteerimine" eelnõu
    Valga Linnavalitsus esitab projektitaotluse „Valga raudteejaama ümbruse parkimisvõimaluste laiendamine ning juurdepääsuvõimaluste parendamine" meetme „Raudteepeatuste ühendamine erinevate liikumisviisidega" raames. Projektiga planeeritakse renoveerida ja rajada raudteejaama ümbrusesse kaasaegsed ning turvalised parklad autodele, bussidele ja jalgratastele. Territooriumil luuakse mugavad tingimused jalakäijale, jalgratturile või mootorsõidukiga liiklejale, kes saabuvad jaama, et jätkata oma teed bussi või rongiga. Samuti on mugavus oluline linna saabuvatele reisijatele. Lisaks on plaanis projekti raames renoveerida ja rajada juurdepääsu-kergliiklusteed Jaama puiesteele ning Allika tänavale kuni Allika - Pargi tänava ristmikuni.
    Eeldatav projekti kogumaksumus on esialgsete prognooside järgi 450 000 kuni 500 000 eurot, millest toetus on 85% ja omaosalus vähemalt 15%. Eelnõus arvestatakse omaosaluse summaga kuni 100 000 eurot Valga Linnavalitsuse eelarves aastatel 2015-2016.
    Kuna projekti käigus garanteeritakse järgnevate eelarveaastate finantseeringuid, on nõutav projekti lisadokumendina volikogu otsus.
  • Otsuse „Volituste andmine Valga Linnavalitsusele ühinemisläbirääkimiste ettevalmistamiseks" eelnõu
    Otsuse eelnõuga soovib Valga Linnavalitsus saada Valga Linnavolikogult volitusi selleks, et alustada ettevalmistusi läbirääkimiste algatamiseks haldusterritoriaalse korralduse muutmise ja omavalitsusüksuste ühinemise teemadel.
    Läbirääkimiste algatamise eesmärk on saada teada Valga linna ja teiste omavalitsuste (eelkõige elanike) ootused, teha ettepanekuid kogukondade sidumiseks ning kokkuvõttes analüüsida, kas ja millistele omavalitsustele võiks Valga Linnavolikogu teha ettepaneku ühinemiseks.
    Selleks, et selgitada välja võimalik ühinemispiirkond ning valmistada ühinemise protsess ette, on Valga Linnavalitsuse hinnangul vajalik pidada eelnevaid läbirääkimisi Valga linna ja ümberkaudsete omavalitsuste elanike, vallavolikogude ja -valitsustega. Läbirääkimistesse kaasatakse kõik potentsiaalsed ühinemisega liitujaid.
  • Määruse „Valga linna eelarvestrateegia aastateks 2015-2019" eelnõu
    Eelnõuga tehakse volikogule ettepanek kinnitada Valga linna eelarvestrateegia aastateks 2015 - 2019. Eelarvestrateegias esitatakse kohaliku omavalitsuse üksuse majandusliku olukorra analüüs ja prognoos eelarvestrateegia perioodiks, eelarvestrateegia koostamise eelnenud aasta tegelikud, jooksvaks aastaks kavandatud ja eelarvestrateegia perioodiks prognoositavad eelarveandmed ja selgitused. Eraldi tuuakse välja olulisemad investeeringuobjektid koos kogumaksumuse prognoosi ja võimalike finantseerimisallikatega. Tegevused ja investeeringud, mis arengukavaliselt on olulised, aga mis ületavad eelarvevõimalusi jäävad reservnimekirja ja neid tegevusi tehakse, kui kavandatud tulud ületatakse.
    Valga linna 2015 - 2019 aastate eelarvestrateegia koostamisel on aluseks võetud:
    • omavalitsuse tegevust reguleerivad õigusaktid, s.h Valga linna poolt vastuvõetud kehtivad õigusaktid;
    • riigi eelarvestrateegia 2015-2018;
    • 2015. aasta riigieelarve seadus ja seaduse seletuskiri;
    • Rahandusministeeriumi 2015. aasta kevadine majandusprognoos.
  • Otsuse „Sihtasutuse Valga Sport lõpetamine" eelnõu
    Tulenevalt sihtasutuse Valga Sport asutamisel püstitatud eesmärkide täitmisest, linna asutatud sihtasutuste tegutsemiskeskkonda reguleerivate õigusaktide muutumisest, Valga Spordi tegevuse ja spordibaaside kasutuse otstarbekama korralduse vajadusest ning ühtse finantsjuhtimise rakendamiseks Valga linna asutustes, tehakse eelnõuga ettepanek sihtasutuse Valga Sport tegevuse lõpetamiseks seisuga 31. detsember 2015. Sihtasutuse tegevuse lõppemisel võtab asutaja, Valga linn, üle sihtasutuse varad ja töötajad ning sihtasutuse sisuline tegevus viiakse loodava munitsipaalasutuse Valga Sport koosseisu.
    Sihtasutuse tegevuse ümberkujundamisel on võimalik linnale saavutada mitmesugused positiivsed tulemused:
    • ühtne andmebaas linna finantsjuhtimiseks, ühtne ja efektiivsem raamatupidamine;
    • linnal on täpsem ülevaade asutuse majandus- ja finantstegevusest ning lihtsam vastu võtta otsuseid, mis puudutavad Valga linna sporditegevuse arengut;
    • huvihariduse ja sporditegevuse ning spordibaaside otstarbekam korraldus;
    • vähem bürokraatiat ning selgem juhtimissüsteem;
    • majanduslik kokkuhoid.

Ragne Tsäkko
linnasekretär

Tagasi