Menüü

Uudised

Gustav Wulff-Õis 150

10:32 26.05.2015

Otepää Gümnaasiumi koolipere ajarännak aastasse 1909.
3.juuni 2015 kell 11-13
Gustav Wulffi mälestuspingi avamine kooliaias kell 13.15

Raik-Hiio Mikelsaare raamatu
"Õrn ööbik, kuhu tõttad sa?"
esitlus kooli aulas kell 13.30
Rosié jandi "Lambaliha" (Gustav Wulff-Õisi eestindus)
Lavastus: Margus Möll
Osades: Ene Prants, Kaja Sarvin, Margus Möll, Christin Hark ja Ilmo Tamm
Kell 19 Nuustaku pubis
Sissepääs tasuta



Gustav Wulffist ja tema ajast

Juusa talus 1. jaanuaril 1865 (u.k.j) sündinud Gustav Wulff on Otepää ajalukku jätnud märkimisväärse jälje. Pärast Tartu venekeelse kooliõpetajate seminari lõpetamist töötas ta mitmes kohas koolmeistrina, kuid ajavahemikul 1894 kuni 1937 Vana-Otepää vallasekretärina.
Juba kooliajal oli ta kätt proovinud luuletajana ning tema kirjutatud ?Ööbikule? on laulutekstina siiani tuntud. Sellest ajast pärineb tema luuletajanimi G. Õis.
Otepääl elades ja töötades Gustav Wulff luuletamisega ilmselt palju ei tegelenud. Arvestades tema ühiskondlikku aktiivsust, ei ole selle üle põhjust imestada. 1909. aastal oli Gustav Wulff juht või juhatuse liige pea kõigis Otepääl tegutsenud seltsides: ta osales haridusseltsi, kaubatarvitajate seltsi, hoiu- ja laenuühisuse, karskusseltsi ?Edasi?, põllumeeste seltsi, piimaühisuse ja Liivimaa vallakirjutajate seltsi tegevuses ja juhtimises. Juba 1910. aastal keelati tal aktiivne seltsitegevus ära.
Otepää Gümnaasium on Gustav Wulffile tänulik eelkõige selle eest, et tema initsiatiivil loodi 1906. aastal kooliselts, mis võttis eesmärgiks emakeelse kõrgema kooli asutamise. Ja 1907. aastal see ka õnnestus: tegutsemist alustas esimene eestikeelne maakeskkool ? Nuustaku II järgu eraprogümnaasium.
Tänu Gustav Wulffile pandi 31. mail 1909 nurgakivi Otepää Gümnaasiumi ehk toonase eraprogümnaasiumi hoonele (praegune muusikakool, kunstikodu ja muuseum) ja toimusid pidustused.
Otepääle kõrgema kooli loomisele võis positiivselt mõjuda ka see, et siin oli aastatel 1872-1880 kirikuõpetajana tegutsenud Jakob Hurt, kes siit juhtis mitut üle-eestilist seltsi ja tegeles koolikorraldusega, luues baasi hilisema emakeelse progümnaasiumi rajamiseks. Hiljem, juba Peterburis elades, alustas J. Hurt rahvaluulekogumist ja tema mälestuseks asutati 1909. aastal Eesti Rahva Muuseum.
1909  on kõige eelmainitu tõttu Gustav Wulffi ja Otepää Gümnaasiumi jaoks oluline aasta.

10. mai 2015
Otepää Gümnaasiumi ajalooõpetaja Heivi Truu

Tagasi